A zöldséges-húsos gombóclevesek közül az egyik legízletesebb a tejszínes nyírségi gombócleves. Melegen fogyasztva nagyon jó raguleves, mely nagyon sokféle zöldséget és sertéshúst tartalmaz. Mindemellett gombával, tejszínnel és citrommal igazán pikáns ízt kölcsönöz levesünknek.
Hozzávalók: (2 személyre)
- 4 fej vöröshagyma
- 1 dl olaj
- 50 dkg sertéscomb
- 1 teáskanál só
- 1 csipet bors
- 1 teáskanál petrezselyem
- 2 db sárgarépa
- 1 db gyökér
- 1 db karalábé
- 25 dkg gomba
- 1 csésze zöldborsó
- 2.5 dl főzőtejszín
- fél citrom leve
Gombóchoz:
- 3 db burgonya
- 1 teáskanál só
- 1 db tojás
- 10 dkg liszt
Elkészítési idő: 135 perc
Nehézségi szint: Közepes
Elkészítés menete:
- A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon dinszteljük, majd beletesszük a kockára vágott sertéshúst, és tovább sütjük a hús fehéredéséig.
- Sózzuk, borsozzuk majd beletesszük a sárgarépát, karalábét, gyökeret. Felöntjük 2 liter vízzel és 1,5 órán át főzzük.
- Közben megcsináljuk a gombócokat. A krumplit sós vízben megfőzzük és egy tálban összenyomjuk, ráütjük a tojást, megsózzuk és annyi lisztet teszünk hozzá hogy keményebb masszát kapjunk.
- Közben a gombát megtisztítjuk és felszeleteljük, majd a készülő levesünkhöz adjuk. Majd a zöldborsót és hozzátesszük.
- Ha megpuhultak a zöldségek, akkor a levest lehúzzuk a tűzről és pár perc múlva hozzá adjuk a főzőtejszínt és fél citrom levét.
- Vizes kézzel gombócokat formálunk a krumplimasszából, a levesbe tesszük és 10 percig főzzük. A levest tálaláskor petrezselyemmel megszórjuk.
Jó étvágyatkívánunk!