Nyírségi tejszínes gombócleves

      Nyírségi tejszínes gombócleves

      A zöldséges-húsos gombóclevesek közül az egyik legízletesebb a tejszínes nyírségi gombócleves. Melegen fogyasztva nagyon jó raguleves, mely nagyon sokféle zöldséget és sertéshúst tartalmaz. Mindemellett gombával, tejszínnel és citrommal igazán pikáns ízt kölcsönöz levesünknek.

      Hozzávalók: (2 személyre)

      • 4 fej vöröshagyma
      • 1 dl olaj
      • 50 dkg sertéscomb
      • 1 teáskanál só
      • 1 csipet bors
      • 1 teáskanál petrezselyem
      • 2 db sárgarépa
      • 1 db gyökér
      • 1 db karalábé
      • 25 dkg gomba
      • 1 csésze zöldborsó
      • 2.5 dl főzőtejszín
      • fél citrom leve

      Gombóchoz:

      • 3 db burgonya
      • 1 teáskanál só
      • 1 db tojás
      • 10 dkg liszt

      Elkészítési idő: 135 perc

      Nehézségi szint: Közepes

      Elkészítés menete:

      1. A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon dinszteljük, majd beletesszük a kockára vágott sertéshúst, és tovább sütjük a hús fehéredéséig.
      2. Sózzuk, borsozzuk majd beletesszük a sárgarépát, karalábét, gyökeret. Felöntjük 2 liter vízzel és 1,5 órán át főzzük.
      3. Közben megcsináljuk a gombócokat. A krumplit sós vízben megfőzzük és egy tálban összenyomjuk, ráütjük a tojást, megsózzuk és annyi lisztet teszünk hozzá hogy keményebb masszát kapjunk.
      4. Közben a gombát megtisztítjuk és felszeleteljük, majd a készülő levesünkhöz adjuk. Majd a zöldborsót és hozzátesszük.
      5. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor a levest lehúzzuk a tűzről és pár perc múlva hozzá adjuk a főzőtejszínt és fél citrom levét.
      6. Vizes kézzel gombócokat formálunk a krumplimasszából, a levesbe tesszük és 10 percig főzzük. A levest tálaláskor petrezselyemmel megszórjuk.

      Jó étvágyatkívánunk!

      Loading

      blank