A sertéskaraj a húsételek fontos alapja, amely nem túl száraz, Ãgy finom szaftos ételek készÃthetÅ‘k belÅ‘le. Ezúttal sertéskarajt pácolunk, amit pikáns fehérboros gombamártással tálalunk. Lássuk is a receptet!
Hozzávalók: (4 személyre)
- 25 dkg gomba
- 6 szelet sertéskaraj
- 4 evőkanál olaj +kevés a sütéshez
- 2 ág rozmaring
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál majoránna
- só és bors Ãzlés szerint
ElkészÃtési idÅ‘: 50 perc (elkészÃtés elÅ‘tt 2-3 óráig pácoljuk a húst)
Nehézségi szint:Közepes
ElkészÃtés menete:
- ElÅ‘készületként a gombát tisztÃtsuk meg és vágjuk fel szeletekre. A vöröshagymát vágjuk apróra, a sertéskarajt pedig klopfoljuk ki. A fokhagymát pedig nyomjuk ki fokhagymanyomóval vagy zúzzuk fel.
- A kiklopfolt húst dörzsöld be sóval és borssal. Az olajat keverd össze a zúzott fokhagymagerezddel, a pirospaprikával és a majoránnával, kend meg ezzel a páccal a szeleteket, és lefedve pihentesd a hűtőben két-három órát.
- Ha a pácolási idÅ‘ letelt, kevés olaj hozzáadásával nagy lángon oldalanként egy-két perc alatt pirÃts kérget a hússzeletekre, és pakold Å‘ket egy tepsibe.Â
- A serpenyÅ‘ben, amelyben a húst pirÃtottad, párold üvegesre a felaprÃtott vöröshagymát.
- A gombát szeleteld fel, dobd a hagyma mellé, öntsd fel fehérborral, sózd és borsozd, és tÃz percig fÅ‘zd.
- A gombás-fehérboros mártást kanalazd a tepsiben lévő karajszeletekre, dobj mellé friss rozmaringágakat, takard le alufóliával.
- Tedd be 180 °C elÅ‘melegÃtett sütÅ‘be 40 percre, amÃg a hús és a gomba is omlósra sül.
Jó étvágyat kÃvánunk!