Nagyon könnyen elkészíthető gombás főétel a tejszínes gomba, mely tésztával, knédlivel vagy zsemlegombóccal is tálalható. A receptben található gombamártás sok gombás étel alapját képezheti.
Hozzávalók: (4 főre)
- 50 dkg friss csiperke gomba
- 2 db közepes vöröshagyma
- 2 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál só
- 1 csipet bors
- 1 teáskanál édes őrölt pirospaprika
- 2 dl főzőtejszín
- tej
- finomliszt
- ételízesítő
- 2 db gombás leveskocka
- petrezselyem
Elkészítési idő:20 perc
Nehézségi szint:könnyű
Elkészítés menete:
- Az apróra vágott vöröshagymát az étolajon aranysárgára pirítjuk
- A pirított vöröshagymához hozzáadjuk a megtisztított és kockára vágott csiperke gombát
- Sózzuk, borsozzuk és őrölt pirospaprikával ízesítjük.
- A gomba sok vizet ereszt, de ezután fel kell önteni a pároláshoz további vízzel. Hozzáadjuk a gombás leveskockát. Így főzzük tovább, rottyanásig.
- Hozzáadjuk a 2 dl főzőtejszínt, amit egyenletesen eldolgozunk.
- Lisztet és tejet adunk hozzá, annyi mennyiséget, amivel a mártást be tudjuk sűríteni. Folyamatos keverés mellett csomómentes állagot kapunk.
- Kóstolás után ételízesítőt, sót és fűszereket adhatunk hozzá.
- Az elkészült mártást főtt csőtésztával/spagetti tésztával tálalhatjuk, de köretként knédli vagy a zsemlegombóc is kítűnő választás.
- Az elkészült ételt apróra szelt petrezselyemmel díszíthetjük.