Zelleres gombakrémleves

A zelleres gombakrémleves ízletes és tápláló étel, amelyben a zeller és a gomba harmonikus ízvilágot alkot. A krémes leves és a gomba jellegzetes aromája teszi ezt az ételt különlegessé. A friss petrezselyemmel tálalva ez a fogás egy tökéletes választás a hideg napokon.
Hozzávalók: (4 személyre)

  • 2 közepes mĂ©retű zeller gumĂł
  • 25 dkg gomba
  • 1 közepes mĂ©retű hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evĹ‘kanál vaj vagy olĂ­vaolaj
  • 4 csĂ©sze zöldsĂ©gleves alap (lehet házi vagy bolti)
  • 1 csĂ©sze tejszĂ­n vagy növĂ©nyi tejszĂ­nalternatĂ­va
  • sĂł Ă©s frissen Ĺ‘rölt fekete bors Ă­zlĂ©s szerint
  • friss petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi szint: Közepes

Elkészítés menete:

  1. Mossuk meg alaposan a zeller gumókat, majd hámozzuk meg és vágjuk apró kockákra. A gombákat is mossuk meg, majd vágjuk vékony szeletekre. Finomra vágjuk a hagymát és a fokhagymát.
  2. Egy közepes méretű fazékban olvasszuk fel a vajat vagy melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd pirítsuk őket üvegesre.
  3. Tegyük hozzá a zellert és a gombát a serpenyőhöz, majd főzzük őket közepes lángon addig, amíg a zeller puhává válik, és a gomba levet enged.
  4. Öntsük hozzá a zöldségleves alapot a serpenyőbe, majd főzzük közepes lángon, amíg a zeller teljesen megpuhul.
  5. Vegyük le a levest a tűzhelyről, majd hagyjuk kissé kihűlni. Ezután egy botmixer segítségével pürésítsük simára a levest. Ha nincs botmixer, áthúzhatjuk a levest egy turmixgépen is.
  6. Tegyük vissza a levest a tűzhelyre alacsony lángon, majd adjuk hozzá a tejszínt vagy a növényi tejszínalternatívát. Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal.
  7. MelegĂ­tsĂĽk fel a levest a tejszĂ­nnel egyĂĽtt, de ne forraljuk fel.
  8. Tálaláskor szórjuk meg a friss petrezselyemmel, és kínáljuk forrón.

Jó étvágyat kívánunk!

 34