Zelleres gombakrémleves
A zelleres gombakrĂ©mleves Ăzletes Ă©s táplálĂł Ă©tel, amelyben a zeller Ă©s a gomba harmonikus Ăzvilágot alkot. A krĂ©mes leves Ă©s a gomba jellegzetes aromája teszi ezt az Ă©telt kĂĽlönlegessĂ©. A friss petrezselyemmel tálalva ez a fogás egy tökĂ©letes választás a hideg napokon.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 2 közepes méretű zeller gumó
- 25 dkg gomba
- 1 közepes méretű hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evĹ‘kanál vaj vagy olĂvaolaj
- 4 csésze zöldségleves alap (lehet házi vagy bolti)
- 1 csĂ©sze tejszĂn vagy növĂ©nyi tejszĂnalternatĂva
- sĂł Ă©s frissen Ĺ‘rölt fekete bors ĂzlĂ©s szerint
- friss petrezselyem a tálaláshoz
ElkĂ©szĂtĂ©si idĹ‘: 60 perc
Nehézségi szint: Közepes
ElkĂ©szĂtĂ©s menete:
- Mossuk meg alaposan a zeller gumókat, majd hámozzuk meg és vágjuk apró kockákra. A gombákat is mossuk meg, majd vágjuk vékony szeletekre. Finomra vágjuk a hagymát és a fokhagymát.
- Egy közepes mĂ©retű fazĂ©kban olvasszuk fel a vajat vagy melegĂtsĂĽk fel az olĂvaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát Ă©s a fokhagymát, majd pirĂtsuk Ĺ‘ket ĂĽvegesre.
- TegyĂĽk hozzá a zellert Ă©s a gombát a serpenyĹ‘höz, majd fĹ‘zzĂĽk Ĺ‘ket közepes lángon addig, amĂg a zeller puhává válik, Ă©s a gomba levet enged.
- Ă–ntsĂĽk hozzá a zöldsĂ©gleves alapot a serpenyĹ‘be, majd fĹ‘zzĂĽk közepes lángon, amĂg a zeller teljesen megpuhul.
- VegyĂĽk le a levest a tűzhelyrĹ‘l, majd hagyjuk kissĂ© kihűlni. Ezután egy botmixer segĂtsĂ©gĂ©vel pĂĽrĂ©sĂtsĂĽk simára a levest. Ha nincs botmixer, áthĂşzhatjuk a levest egy turmixgĂ©pen is.
- TegyĂĽk vissza a levest a tűzhelyre alacsony lángon, majd adjuk hozzá a tejszĂnt vagy a növĂ©nyi tejszĂnalternatĂvát. ĂŤzesĂtsĂĽk sĂłval Ă©s frissen Ĺ‘rölt fekete borssal.
- MelegĂtsĂĽk fel a levest a tejszĂnnel egyĂĽtt, de ne forraljuk fel.
- Tálaláskor szĂłrjuk meg a friss petrezselyemmel, Ă©s kĂnáljuk forrĂłn.
JĂł Ă©tvágyat kĂvánunk!
34