
A zelleres gombakrémleves ízletes és tápláló étel, amelyben a zeller és a gomba harmonikus ízvilágot alkot. A krémes leves és a gomba jellegzetes aromája teszi ezt az ételt különlegessé. A friss petrezselyemmel tálalva ez a fogás egy tökéletes választás a hideg napokon.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 2 közepes méretű zeller gumó
- 25 dkg gomba
- 1 közepes méretű hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
- 4 csésze zöldségleves alap (lehet házi vagy bolti)
- 1 csésze tejszín vagy növényi tejszínalternatíva
- só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- friss petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítési idő:60 perc
Nehézségi szint: Közepes
Elkészítés menete:
- Mossuk meg alaposan a zeller gumókat, majd hámozzuk meg és vágjuk apró kockákra. A gombákat is mossuk meg, majd vágjuk vékony szeletekre. Finomra vágjuk a hagymát és a fokhagymát.
- Egy közepes méretű fazékban olvasszuk fel a vajat vagy melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd pirítsuk őket üvegesre.
- Tegyük hozzá a zellert és a gombát a serpenyőhöz, majd főzzük őket közepes lángon addig, amíg a zeller puhává válik, és a gomba levet enged.
- Öntsük hozzá a zöldségleves alapot a serpenyőbe, majd főzzük közepes lángon, amíg a zeller teljesen megpuhul.
- Vegyük le a levest a tűzhelyről, majd hagyjuk kissé kihűlni. Ezután egy botmixer segítségével pürésítsük simára a levest. Ha nincs botmixer, áthúzhatjuk a levest egy turmixgépen is.
- Tegyük vissza a levest a tűzhelyre alacsony lángon, majd adjuk hozzá a tejszínt vagy a növényi tejszínalternatívát. Ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal.
- Melegítsük fel a levest a tejszínnel együtt, de ne forraljuk fel.
- Tálaláskor szórjuk meg a friss petrezselyemmel, és kínáljuk forrón.
Jó étvágyat kívánunk!