Ha igazán különleges ízélményre vágysz, a gombás libaleves tökéletes választás! Ez a leves ötvözi a libahús gazdag, telt ízét a friss gomba aromás zamatával, így minden kanál egy igazi kulináris élmény.
A Márton-napi ünnepi asztalon vagy egy hétvégi családi ebéden is biztosan elnyeri a vendégek tetszését. Nemcsak finom, hanem tápláló is, hiszen a libahús és a gomba együtt bőséges fehérje- és vitaminforrás.
Hozzávalók (4 személyre)
- 50 dkg liba apró hús
- 6-8 db libazúza
- 10 dkg császárszalonna
- 20 dkg gomba
- 2 db sárgarépa
- 1 db zeller
- 2-3 db krumpli
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál liszt
- só (ízlés szerint)
- 3 db borókabogyó (el is hagyható)
- 5-6 db szemes bors
- 2 db babérlevél
Elkészítési idő: 70 perc
Nehézségi szint: Közepes
Elkészítés menete:
- A húst és a zúzát vágjuk fel kisebb kockára. A császárszalonnát vágjuk fel apróra.
- A zöldségeket tisztítsuk meg, majd kockázzuk fel.
- Egy edénybe az apróra vágott szalonnát, majd kezdjük el pirítani.
- Amikor már kezd szép színt kapni, adjuk hozzá a felkockázott húst és a zúzát, majd pároljuk fehéredésig.
- Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, és pároljuk még pár percig, majd szórjuk meg a liszttel és keverjük alaposan össze.
- Végül öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd tegyük bele az apróra vágott vöröshagymát, a tört fokhagymát.
- Eztután adjuk hozzá a babérlevelet, az egész borsot, a borókabogyót, és ízlés szerint sózzuk.
- Ezután forraljuk fel, majd kisebb lángon addig főzzük a levest, még a hús és a zöldségek már majdnem készre főttek.
- Utolsó lépésként adjuk hozzá a megtisztított, kisebb gombafejeket, és a kockára vágott krumplit, majd főzzük készre a levest.
- Forrón tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!