A mai receptünk egy igazi magyar étel, egy bakonyi húsgombócgombás-tejfölös mártással. Fő hozzávalónk a húsgombóchoz a darált sertéshús, melyet finom fűszerekkel és tejfölös gombás szósszal megspékelve tálalunk. Főételünk mellé pedig főtt rizst kínálunk.

Hozzávalók:(4 személyre)

  • 2 evőkanál napraforgó olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 dl húsleves alaplé
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 evőkanálnyi finomra vágott petrezselyem
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítési idő: 55 perc

Nehézségi szint: Könnyű

Elkészítés menete:

  1. A darált húst alaposan összekeverjük a tojással és a zsemlemorzsával.
  2. Sóval, borssal ízesítjük, majd apró gombócokat formázunk.
  3. A vöröshagymát és fokhagymát és a gombát megtisztítjuk.
  4. A hagymákat és a fokhagymát apróra aprítjuk, a gombát szeletekre vágjuk.
  5. A forró olajban a hagymát üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a gombát és a fokhagymát, további 3-4 percig sütjük, megszórjuk a paprikával.
  6. Elkavarjuk, felöntjük a leves alaplével. Sóval, borssal ízesítjük, felfőzzük, hozzáadjuk a húsgombócokat, lefedve, alacsony hőmérsékleten, néha megkavargatva 25 percig főzzük.
  7. A tejfölt simára kavarjuk a liszttel. Ráöntjük a húsgombócokra, elkavarjuk, és további 5 percig főzzük.
  8. Sóval, borssal ízesítjük, és hozzákeverjük a petrezselymet.
  9. Főtt rizzsel tálaljuk.

Loading