A mai receptünk egy igazi magyar étel, egy bakonyi húsgombócgombás-tejfölös mártással. Fő hozzávalónk a húsgombóchoz a darált sertéshús, melyet finom fűszerekkel és tejfölös gombás szósszal megspékelve tálalunk. Főételünk mellé pedig főtt rizst kínálunk.
Hozzávalók:(4 személyre)
Tejfölös gombamártáshoz:
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dkg csiperkegomba
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 2 dl húsleves alaplé
- 1,5 dl tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 evőkanálnyi finomra vágott petrezselyem
Bakonyi húsgombóchoz:
- 25 dkg darált sertéshús
- 1 db tojás
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítési idő: 55 perc
Nehézségi szint: Könnyű
Elkészítés menete:
- A darált húst alaposan összekeverjük a tojással és a zsemlemorzsával.
- Sóval, borssal ízesítjük, majd apró gombócokat formázunk.
- A vöröshagymát és fokhagymát és a gombát megtisztítjuk.
- A hagymákat és a fokhagymát apróra aprítjuk, a gombát szeletekre vágjuk.
- A forró olajban a hagymát üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a gombát és a fokhagymát, további 3-4 percig sütjük, megszórjuk a paprikával.
- Elkavarjuk, felöntjük a leves alaplével. Sóval, borssal ízesítjük, felfőzzük, hozzáadjuk a húsgombócokat, lefedve, alacsony hőmérsékleten, néha megkavargatva 25 percig főzzük.
- A tejfölt simára kavarjuk a liszttel. Ráöntjük a húsgombócokra, elkavarjuk, és további 5 percig főzzük.
- Sóval, borssal ízesítjük, és hozzákeverjük a petrezselymet.
- Főtt rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!
![]()
