A palacsinta a magyar konyha közkedvelt és könnyen elkészíthető étele. Ezúttal gombás töltelékkel készítjük el ezt a finomságot. Lássuk a bakonyi gombás palacsinta elkészítését.
Hozzávalók: (4 személyre)
A palacsinta tésztájához:
- 2 dl tej
- 3 db tojás
- só
- 150 g finomliszt
- szóda- vagy buborékos ásványvíz
- 2 evőkanál étolaj
A töltelékhez és mártáshoz:
- 400 g erdei és/vagy sampinyon gomba vegyesen
- 1 db közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 2-3 szál friss vagy 1/4 kk. szárított kakukkfű
- 1 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál olaj
- 1 kiskanálnyi pirospaprika
- só, őrölt feketebors ízlés szerint
- 1 kiskanálnyi vaj/margarin
- 3 dl tejföl
- 1 evőkanál rizsliszt
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi szint:Közepes
Elkészítés menete:
- Először a palacsintamasszát készítjük el: elhabarjuk a tejben a tojásokat és 1 csipet sót, a liszthez keverjük, (ha túl sűrű, buborékos ásványvízzel vagy szódavízzel hígítjuk) lefedjük, és fél órát pihentetjük.
- A töltelékhez a gombákat durva szövésű konyharuhával megtisztítjuk: felületükről ledörzsöljük az avar illetve földmaradványokat, majd felaprózzuk.
- A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a vöröshagymát finomra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és elnegyedeljük.
- A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, a petrezselyem leveleit lecsipkedjük, finomra vágjuk.
- Megfonnyasztjuk az olajban a vöröshagymát. Megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, a gombát.
- Az áttört fokhagymát és a kakukkfüvet, majd fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (10-15 perc). Csak a végén sózzuk, borsozzuk.
- Beleforgatjuk a petrezselymet a palacsintamasszába. Egy közepes méretű serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal, a többit a masszához keverjük, és 8-12 palacsintát sütünk belőle.
- Vajjal/margarinnal kikenünk egy csinos tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Szűrőkanállal kiemeljük a gombát a levéből, lecsepegtetjük, arányosan elosztva a palacsinták közepére terítjük. Összehajtjuk őket, és a tálba fektetjük.
- Elkeverjük a tejfölben a rizslisztet, a gomba levéhez adjuk, éppen csak sűrűsödésig forraljuk, és bevonjuk vele a palacsintákat.
- A sütőben átforrósítjuk (10 perc), végül paradicsommal, petrezselyemmel vagy kakukkfűlevélkékkel díszítjük, és azonnal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!