Ha szereted a fÅ‘tt marhahúst és a mennyeien finom ételeket, akkor a krémes gombás raguval tálalt fÅ‘tt marhaszeletgarantáltan az új kedvenced lesz! Ez az étel tökéletes választás egy hétvégi vacsorához vagy akár egy különlegesebb alkalomra is. KészÃtsd el még ma, és varázsolj el mindenkit ezzel a krémes, illatos ragus csodával!
Hozzávalók: (4 személyre)
- 1 kg marhaszegy
- 10 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg szárÃtott gomba
- 1 csapott evőkanál pirospaprika
- 1 kiskanál étkezési keményÃtÅ‘
- 2 fej vöröshagyma
- 4 evőkanál tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- só és feketebors (Ãzlés szerint)
- 1 kiskanál csilipehely
- kevés petrezselyemzöld
- kevés sertészsÃr
ElkészÃtési idÅ‘:65 perc
Nehézségi szint:Közepes
ElkészÃtés menete:
- A marhaszegyet egy darabban, enyhén sós vÃzben néhány szem borssal, fedÅ‘ alatt hosszú idÅ‘n keresztül, gyöngyözve feltesszük fÅ‘ni.
- Mikor a hús félig megfÅ‘tt, a szalonnát csÃkokra vágjuk.
- A szárÃtott gombát annyi vÃzben, hogy kétszeresen ellepje, beáztatjuk (lehet friss erdei gombából is csinálni, de finomabb, szárÃtott erdei gombákból van összeállÃtva).
- A paradicsomról lehúzzuk a héját (vizet forralunk, majd a paradicsom csumáját kivágjuk, kereszt alakban bevágjuk, és szűrÅ‘vel a vÃzbe mártjuk. Amikor a paradicsom héja kezd ráncosodni, kivesszük, és mikor meghűlt, könnyen lehúzható róla a héja).
- A vöröshagymát felcsÃkozzuk, a fokhagymát fokhagymanyomóval egy tányérba nyomjuk.
- Ha a hús megfÅ‘tt, kivesszük a fÅ‘zÅ‘vÃzbÅ‘l és lecsöpögtetjük. A fÅ‘zÅ‘vÃz egy részét, mint alaplé felhasználjuk a raguhoz.
- Nagyon kevés zsiradékon a csÃkokra vágott szalonnát megpirÃtjuk, majd kisült zsÃrján a hagymát, majd a szétzúzott fokhagymát is megpároljuk. Enyhén megsózzuk.
- A meghámozott paradicsomot feldarabolva hozzáadjuk, majd rövid idő után a fakanállal szétnyomjuk. A beáztatott gombát is beleöntjük az áztató levével együtt. Felforraljuk.
- Kevés csilipehellyel, petrezselyemzölddel, Å‘rölt pirospaprikával fűszerezzük, felöntjük fél bögre hús alaplével.Â
- Mikor visszamelegedett, elkeverjük a tejföllel, majd kevés keményÃtÅ‘t szitálva rá ismét elkeverjük. Enyhe gyöngyözés mellett kevergetve besűrÃtjük.
- A meghűlt húst ujjnyi, makaróni tésztát fÅ‘zünk mellé, és bÅ‘séges ragut halmozunk a tésztán tálalt hússzeletekre. Fogyasztás elÅ‘tt tejföllel is megöntözhetjük Ãzlés szerint.
Jó étvágyat kÃvánunk!
![]()
