Az almás-gombás rakott krumpli egy ízletes és tápláló étel, amelyben a krémes krumpli rétegek harmonizálnak az almás-frissítő ízzel és a gombás szaftossággal. Ez a tökéletes választás lehet akár egy hétvégi családi vacsorához vagy egy ünnepi összejövetelhez. Bár az elkészítése némi időt igényel, a végeredmény minden erőfeszítést megér.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 1 kg burgonya, meghámozva és felszeletelve
- 2 közepes méretű alma, meghámozva és felszeletelve
- 20 dkg csiperkegomba, felszeletelve
- 1 nagy fej hagyma, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 dl tejszín
- 10 dkg reszelt trappista sakt
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál friss kakukkfű (vagy más kedvenc fűszer)
- só és bors ízlés szerint
Elkészítési idő: 75 perc
Nehézségi szint: Nehéz
Elkészítés menete:
- Először főzd meg a krumplit sós vízben, amíg puhává válik. Ezután szűrd le és hagyd kicsit kihűlni.
- Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat közepes hőfokon. Add hozzá az aprított hagymát és fokhagymát, majd pirítsd őket üvegesre.
- Add hozzá a szeletelt gombát, és pirítsd további 5-7 percig, amíg a gomba megpuhul és enyhén aranybarnára sül.
- Közben egy másik serpenyőben olvaszd meg a másik evőkanál vajat közepes hőfokon. Szórd rá a lisztet, és keverd össze, hogy készíts egy rántást. Főzd néhány percig, majd lassan keverve adagold hozzá a tejszínt. Főzd további 2-3 percig, amíg besűrűsödik és sima mártás lesz belőle.
- Add hozzá a reszelt sajtot a mártáshoz, majd keverd el, amíg a sajt felolvad.
- Vegyél egy mélyebb tűzálló tálat, és olajozd ki vagy béleld ki sütőpapírral.
- Rétegezd a tűzálló tálat a főtt krumpli szeletekkel, az almával és a gombával. Szórd meg kakukkfűvel, sóval és borssal ízlés szerint.
- Öntsd rá a sajtos mártást az egész ételre, majd fedd le alufóliával.
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd tedd be a tepsit és süsd 30 percig.
- Ezután távolítsd el az alufóliát, és süsd további 10-15 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.
- Amikor elkészült, vedd ki a sütőből és hagyd kicsit pihenni, hogy az étel összeálljon és könnyebb legyen szeletelni.
- Tálald az almás-gombás rakott krumplit friss zöldsalátával vagy savanyúsággal kísérve.
Jó étvágyat kívánunk!
![]()
