Ha palacsintáról beszélünk, akkor mindig egy édes finomság jut eszünkbe, amit lekvárral, túróval, kakaóval vagy mogyorókrémmel töltenek meg. Viszont érdemes megkóstolni valami sós palacsinta különlegességet, ami gombás raguval van töltve. A gombás palacsinta szaftos gombás krémmel töltve egy olyan fogás, ami egy ebéd főfogásaként, vagy akár leves mellé tálalva is tökéletes. Lássuk is a receptet!

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál napraforgó étolaj
  • 1 csipet só
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 2.5 dl tej
  • 1.5 dl szódavíz
  • 50 dkg csiperke gomba
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál napraforgó olaj
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • só ízlés szerint

Elkészítési idő: 65 perc

Nehézségi szint:Közepes, ráérős

Elkészítés menete:

  1. Először a gombás palacsinta töltelékét készítjük el. A gombákat megmossuk és alaposan megtisztítjuk. Majd ezután cikkekre szeljük. A hagymát pedig apróra vágjuk.
  2. Az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, hozzákeverjük a gombát, fél dl vizet, sózzuk, és lefedve puhára pároljuk a saját levében.
  3. Amíg a gomba fő, sós palacsintatésztát készítünk. Amíg a gomba fő, sós palacsintatésztát készítünk. Picit vastagabb palacsintákat sütünk. A hozzávalóknál ismertetett alapanyagok kb. 10-12 palacsintához elegendőek.
  4. A palacsintatészta elkészítéséhez keverőtálba töltjük a tejet. Hozzáadjuk a tojást, az olajat, a csipet sót, szódabikarbónát és alaposan összekeverjük.
  5. Hozzámérjük a lisztet, és sűrű, krémszerű tésztát keverünk belőle, majd hozzáadjuk a szódát. Nagyon fontos, hogy csomómentesre keverjük a palacsintatésztát. A palacsintatésztát nyugodtan készítsük kézi robotgéppel, így biztosan sima masszát kapunk, nem kell tartanunk a csomósodástól.
  6. Az első palacsinta sütése előtt a forró serpenyőbe egy kevés étolajat öntünk, és kisebb merőkanálnyi adagot öntünk rá a tésztából. Hagyjuk, elterülni a serpenyőben. A palacsinta mindkét felét süssük át. Időnként rázzuk meg a serpenyőt, nehogy leragadjon a tészta. Mindig az első palacsinta elkészítése a legnehezebb, a rákövetkező palacsinták már általában sikerülnek.
  7. Ha elkészültünk a palacsintával, akkor a tésztákba a egy-egy jó evőkanál gombatölteléket teszünk, jobbról-balról ráhajtunk kb. 2 cm tésztát, aztán gondosan feltekerjük vigyázva, hogy a töltelék benn maradjon.
  8. Ezután a gombás töltelék maradék szaftjából egy keveset belemerünk a tűzálló tálba, erre rárakjuk gombás palacsintákat és sütőben addig sütjük, míg a palacsinták meg nem pirulnak.
  9. Ha készek a gombás palacsinták frissen tálaljuk, személyenként 2-3 palacsinta kerül a tányérra.
  10. Tálaláskor ízlés szerint friss tejfölt csurgassunk az ételre.

Jó étvágyat kívánunk!

Loading