A gombás tésztaételek közül a gombás-sajtos metélt receptjét próbáljuk ki. Nagyon egészséges vegán étel, amelyet különféle friss zöldségek felhasználásával készítünk el. Lássuk is a receptet.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 400 g barna csiperke gomba
- 1 db póréhagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 8-10 bazsalikom levél
- 4 evőkanál étolaj
- fél citrom leve
- 1 kávéskanál ételízesítő
- 2,5 dl főzőtejszín
- 20 dkg márványsajt
- 400 g hosszú metélt
- só, őrölt bors
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi szint: Közepes
Elkészítés menete:
- A gomba egyik felét (200 g) 15-20 percre beáztatjuk 1-1,5 dl langyos vízbe.
- A pórét, a fokhagymát és gomba másik felét megtisztítjuk. A gombát felszeleteljük.
- A póréhagymát felkarikázzuk. A petrezselymet és bazsalikomot leöblítjük, levélkéiket finomra vágjuk.
- Az áztatott gombát leszűrjük, nagyjából felaprózzuk, levét megtartjuk.
- Megfonnyasztjuk a felforrósított olajban a pórét és az áttört fokhagymát rádobjuk a megtisztított gombát és élénk tűzön 2 percig pirítjuk, aztán meghintjük a citromlével és az ételízesítővel, további 2-3 percig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a beáztatott gombát, a sűrű szitán/kávéfilteren átszűrt áztatólét és a tejszínt fedő nélkül 2-3 percig forraljuk-sűrítjük, majd beletesszük petrezselymet és márványsajtot reszelünk bele (kb. 10 dkg-ot). Ezután ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
- A metéltet enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lazán összekeverjük a gombaragu kétharmadával, és nem túl mély tálra halmozzuk.
- Tetejére szedjük a maradék gombaragut, megszórjuk a maradék sajttal, valamint zöldfűszerekkel.
Jó étvágyat kívánunk!