Finom gombás húsos levesekben bővelkedik az erdélyi konyha. Mai fogásként az erdélyi gombaleves receptjét készítjük el házi csipetkével.

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 50 dkg csiperkegomba
  • 25 dkg lángolt kolbász
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej nagy vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál pirospaprika
  • 2 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
  • ételízesítő, őrült feketebors, só ízlés szerint

Csipetkéhez:

  • 15 dkg liszt
  • 1 db tojás

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi szint: Könnyű

Elkészítés menete:

  1. A kockázott szalonnát fazékban lesütöm, majd mehet bele a kockázott hagyma, szeletelt gomba.
  2. A zsíron átforgatva puhára párolom, tűzről levéve pirospaprikával, borssal, kakukkfűvel, ételízesítővel, pici sóval ízesítem.
  3. Csipetkéhez összedolgozom a lisztet, tojást, sót, így kapva keményebb tésztát.
  4. Felengedem 1,5 liter vízzel, hozzáadom a karikázott kolbászt, pár perccel később a csipetkét is beleszaggatom.
  5. 10 perc főzés után lisztes, kevés vízzel kevert tejföllel habarom, így 2 perc múlva készen is van.
  6. Vágott petrezsleyemmel szórva tálalom. Melegen tálalva fogyasztjuk.

Jó étvágyatkívánunk!

Loading